Tutorial Cara Buat Print Screen

Rata-rata umum da tau cara nak buat print screen. Tapi ade jugak yang masih tak tau cara nak buat print screen ni. Umumnya, print screen ni ialah cara nak save gambar atau ape yang sedang terpapar pada skrin laptop/pc/netbook. Tanpa banyak menaip, elok lah saya meneruskan niat sebenar :


CARA PERTAMA ( PRINT SCREEN MENGGUNAKAN APLIKASI 'PAINT')

Cara pertama ni memang standard kebanyakan orang guna untuk print screen sebabnya aplikasi “Paint” ni memang dah tersedia ada dalam semua laptop/pc/netbook.

Step 1.

Open sebarang file or ape2 je yang korang nak copy screen (save gambar) kat screen laptop.

Step 2

Tekan button “Ctrl + PrtSc” kat keyboard secara SERENTAK .

Step 3

Buka aplikasi “Paint” di dalam laptop korang.

Step 4

Klik icon “Paste” kat menu aplikasi “Paint” tu. Bawah menu aplikasi ni adalah gambar yang kite nak tu, hasil yang kite da paste. Pastu pandai-pandai le nak edit . Dah puas hati “Save”. Siaaap!

PC saya :)




CARA KEDUA (PRINT SCREEN MENGGUNAKAN PHOTOSCAPE)

Step 1

Open aplikasi “Photoscape” dan klik “Screen Capture”.




Step 2

Akan keluar pop out “Screen Capture” macam gambar kat atas tu. Korang boleh pilih sama ada nak “capture fullscreen/window/region”.

Step 3

Lepas klik je salah satu antara “capture fullscreen/window/region”, akan automatik copy screen yang dah dibuka sebelum ni. Pastu korang edit la , tak nak pun tak berdosa. Selepas berpuas hati boleh save.







CARA KETIGA ( PRINT SCREEN MENGGUNAKAN "SNIPPING TOOL")


Snipping ToolImage via Wikipedia



Kat atas ni adalah logo or gambar aplikasi "Snipping Tool". Bagi sesape yang ade aplikasi ni, lagi mudah untuk print screen.

Mula2, buka aplikasi "Snipping Tool". Pastu, satu window (aplikasi Snipping Tool) akan muncul. Untuk print screen, klik butang escape (esc) kat keyboard laptop. Then, klik 'new' pada menu aplikasi Snipping Tool untuk pilih cara nak print screen. Da selesai, boleh la save :)


6 comments:

  1. terima ksaih,,,,sgt2 b'guna pd akak yg bru wt blog ne,,,@__@
    akak da follow adk,,,slm p'knln

    ReplyDelete
  2. hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
    tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. hehehe. kat cni ada cara senang nak capture screen. softwarenya ckup mudah dan ringkas
    tanpa perlu capture pastu paste.. mai tgk kat cni http://semangkukcawan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. thanks for this tuto. Guna snipping tools lagi senang. =)

    FOLLOW SINI
    http://sorrypagenotfound.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. tq dear..tuto yg sangat berguna utk saya...hehehe :)

    ReplyDelete

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)
Tinggalkan komen anda disini.
Banyak2 pun buleh.

Backlink - Waazin Blog Blogged.my free bloggers backlinks - link building services where you can get link exchange free 100% to create backlinks for SEO CK Free Auto Backlink