Tutorial | Page FB Untuk Blog . Cantik !

Assalamualaikum. Salam sume. :)

FB adalah salah satu cara untuk membuatkan blog kite lebih dikenali ramai. Lebih baik lagi jika blog tersebut memiliki fan page nye sendiri. Kalau nak tau cara buat fan page FB blog korang, sila klik link ni yek. tutorial cara letak like box facebook atau fan page FB. Tapi yang tu jenis yang biase kite tengok. Kali ni saye nak ajar camne kite nak buat fanpage FB blog kite jadi lebih menarik, macam yang ade kat sidebar blog saye ni :)

Tanpa menaip lebih merepek lagi, jom start.

Step 1

1. Dari dashboard > design > add a gadget > HTML/javascript.

2. Copy dan paste code di bawah ke dalam ruangan HTML/javascript dan ubah seperti yang dinyatakan dalam nota di bawah.


<center>
<iframe style="height:250px; width:85%; " scrolling="no" frameborder="0"href=" 
URL PAGE 
"src="http://www.facebook.com/plugins/fan.php?id= 
NO ID PAGE 
&width=292&height=250&connections=25&stream=false&header=false&logobar=false&css=https://sites.google.com/site/unwanted86/javascript/fblike.css" ></iframe></center><center><iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href= 
URL PAGE 
&send=false&layout=standard&width=292&show_faces=false&action=like&colorscheme=light&font&height=40" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:250px; height:40px;" allowtransparency="true"></iframe></center><p align="right"> <small><a href="http://maisarahmyblog.blogspot.com/2011/10/page-fb-untuk-blog-cantik.html
">Get tutorial here </a></small></p>


Penting !!!

 * Sila LETAK URL PAGE FB anda pada URL PAGE dalam coding kat atas tu. Seperti gambar di bawah:


 * Nak cari ID PAGE ?  , sila bukak page fb anda tu, pastu amik nombor je pada URL page blog anda. Sila tengok gambar di bawah:

amik nombor seperti yang diwarnakan je.


Step 2

Preview dulu, kalo sempurna klik save.

Untuk sebarang pertanyaan, sila berhubung dengan tuan punye blog....hehe

5 comments:

  1. nak copy camne xpaham nk ambik yang mane satu url

    ReplyDelete
  2. @Kain Jubah

    sila klik link bawah ni utk contoh url mne yg perlu diambil

    http://2.bp.blogspot.com/-O4mroptI6qo/TqzyiPaRI-I/AAAAAAAAAuI/E8X4DxR_9ho/s400/Capture.PNG

    ade pape..tnye je ye :)

    ReplyDelete
  3. i required that, yet another excellent read. thx, you have made my day:)

    ReplyDelete
  4. salam, untuk twitter ade x kak?tenkyu

    ReplyDelete

Assalamualaikum dan selamat sejahtera :)
Tinggalkan komen anda disini.
Banyak2 pun buleh.