Tutorial : Letak Lagu Youtube Di Blog (Autoplay , Pause Only , Repeat)

21/2/2012

Assalamualaikum dan selamat sejahtera sume :)
Ape kabo? hehe . . . petang2 ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu cara letak lagu youtube di blog seperti yang ada dalam blog saya ni. 

camni la rupenye . . .

Disebabkan ramai yang request tutorial ni, saya pun buat la tutorial ni. Tutorial ni 100% di'copy dari blog Lyssa. Thanks a lot Lyssa !

Tanpa membebel lebih panjang, jom kita mulakan tutorial.


1. Log in > Dashboard > Design > Add a Gadget > Html/JavaScript

2. Korang copy kod ini :

<div style="position: fixed; top: 25px; left:3px;">
<param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" />
<param name="allowFullScreen" value="true" />
<embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU&feature=relmfu&loop=1&amp;autoplay=1&amp;rel=0&amp;fs=1&amp;color1=0xFFFFFF&amp;color2=0xFFFFFF&amp;border=0&amp;loop=0" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="false" width="30" height="25"></embed>
</div><br /><br /><br /><br />


3. Paste di ruangan Html/JavaScript tadi tu ..

4. Yang warna merah , korang paste je URL lagu dari youtube ! Tak tahu nak cari macam mana ? Korang ikut step ni ...

5. Pergi ke >>> LINK INI

6. Taip lagu apa yang korang nak . Lepas tu , tekan Share ! Tekan Embed !
7. Tick pada Use Old Embed Code SAHAJA .

8. Copy kod ! Paste di Note Pad atau Word Pad .

yang tu ye Notepad...


9. Bila dah paste akan jadi macam ni :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/Wrl8weYTmGU?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


10. Copy URL lagu sahaja seperti yang ditunjukkan ni . (seperti atas ni)

11. Gantikan URL ni masuk dalam kod seperti no 2 tadi (ganti yang warna merah) . Dah kan ?

12. Sekarang macam mana pulak nak buat pause kita ikut warna yang kita suka ?

13. Yang warna biru tu , tukarkan dengan kod warna . Cari kod DEKAT SINI !!

14. Kalau da siap boleh la save. Pastu tengok blog korang, jadi tak. Kalau tak jadi bagi tau ok. Kalau tak    jadi pun bagi tau jugak.


Jangan segan untuk bertanye yek :)

Pada sesiapa yang tak berapa faham atau tak jadi, boleh PM saya di fanpage FB Blog BingkisanHati, saya akan buatkan coding untuk korang ye.

# sebelum tu like FB ni dulu ye :)



22 100 orang baik komen !!!:

laila zanudin said...

salam..sy baru lagi dalm blogger ni..sy dah try dah ikut tutorial awk tu..tp xboleh pun..hmm

♥ Maisarah Humaira ♥ said...

@laila zanudin

wslm..yg mne ye yg xleh wt tu?..sy tolong mne yg sy mmpu :)

anis fazliyana said...

tak jadi pun

SyAyUs said...

ok done.. thanks yaa menjadi bl sy ikut step yg u bg...

Afifah said...

Terima kasih :)

ee jul said...

salam . sya dh cuba buat ygg awk suruh . tapi kenape tak jdi . boleh awk tolong tak ?

TheOnlyOne said...

hi! saya pakai blogskins lah. kalau pakai blogskins still boleh buat ke?

Ayu Nazirah said...

assalmmualaikum...saya gunakan dashboard blog yang baru..tak tau la nk buat mcm mana...tak jadi..

♥ Maisarah Humaira ♥ said...

@TheOnlyOne

klu blogskin sy x sure bleh ke x...awk try godek2 cmne ea :)

♥ Maisarah Humaira ♥ said...

@Ayu Nazirah

waalaikumussalam...same je stepnye dgn dashboard lame... :)

Puteri Humaira said...

akak, camner nak cari note pad tu?

Nur Diyana said...

Akak ? Nape sy buad tk leh ponn ? Tak brapa paham lahh . Saya tak reti nk tukar code dye tuhh . Tolong la saya . Dye dah lain ngn yg dulu ek ?:(

♥ Maisarah Humaira ♥ said...

kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

fara dz said...

thankz..da jd da..thakz a lot..hu2.. :) btw..sy br jewp uat blog..mintak follow ea..tq.. :)

Alya Maisarah said...

@Ayu Nazirah

Alya Maisarah said...

@Ayu Nazirah

azilayanti said...

x jadi pun..dh 2x buat..

♥ Maisarah Humaira ♥ said...

PERHATIAN !!!
kepada sesiapa yg tak jadi, PM sy email korang kat fanpage fb https://www.facebook.com/bingkisanhati

insyaAllah sy siapkan coding terus utk korang :)

nuradila dilla said...

assalammualaikum, akak .. sya buat tak jadi pun ? dh bnyak kali buat ? hehe ?

Hana_Cullen said...

kak word pad ngn note pad tu apee saye x tw laaa

sayidah napisah said...

sy xboleh pun

reanna said...

saya da cuba byk tutor termasuk tutor aka untuk letak lagu dlm blog tp kenape tak menjadi?