Tutorial : Cara letak pages/menutab dalam blog

24/3/2012


Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua.
Hari ni saya nak kongsi satu tutorial iaitu, cara letak pages/menutab dalam blog. Sebabnya ade yang request buat tutorial ni. Bagi sesiapa yang belum tahu apa tu menutab, tengok gambar di bawah ni:



Tu la dia menutab . Yang terletak di bawah header tu.
Nak buat? Jom ikut tutorial mudah ni.



Step 1

Pergi ke Dashboard > Posting > Edit Pages > New Page



Lepas klik 'new page', akan keluar seperti di bawah ni:


Taip le ape yang korang nak taip . . .



Step 2

Kalau dah siap, preview dulu jadi ke tak. Kemudian, klik 'save'.
Pastu akan keluar camni



Kalau nak letak kat sidebar, pilih 'Blog sidebar'.
Kalau nak letak kat bawah header, pilih 'Blog tabs'.

Kemudian, klik 'save and publish'.




Step 3
Pergi ke Dashboard > Design > Add a gadget > Pages
Akan keluar camni


Korang boleh drag and drop page order tu. Susun ikut hati anda.
Da siap, klik 'save'.


Selamat mencuba ^_^
Jangan segan untuk bertanya kalau ada sebarang masalah.

5 100 orang baik komen !!!:

eka lab said...

salam..sy hendak tnya...cam ne nak edit post ikut pages dia,,,contohnye...tips2 kan bahagian tips2...xnak cmpur dalm home...

Batik Alaf Baru said...

salam.. sama pertanyaan dengan eka lab.. macam mana nak buat tiap bahagian tu terus ada cursor yg kita boleh tekan.. xnk yang mendatar.. cuba tgok kementerian-kemneterian punya page. nak yg macam tu

Nur Azira Latif said...

Assalam..kenapa sy pn page tak dpt di share or like kat fb?..home je yg bole shre n like tpi page xdpt pn..knpa ea??

kathy said...

akaq nak tanya niy, kenapa yang dashboard baru niy , bila nak buat page macam tu , tak ada ? ke dia ada kat tempat lain . ??

emey yateng said...

jelous tengok blog korang yang cantik2 tau